Medicina interna
Medicina interna este specialitatea medicala care vizeaza prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor care afecteaza unul sau mai multe organe interne la adulti. Consultatia de medicina interna reprezinta o evaluare complexa, globala, aceasta ramura medicala situandu-se la intersectia pneumatologiei, cardiologiei, gastroenterologiei si nefrologiei.
Examenul de medicina interna se realizeaza de catre medicul specialist de medicina interna (medic internist sau medic de boli interne), acesta avand competent de a monitoriza si recomanda tratament in cazul unor afectiuni cornice severe, cu resort de multe ori polipatologic. Consultul de medicina interna vizeaza afectiuni respiratorii, cardiac, digestive, renale, osteoarticulare etc. Astfel, examinarea medicala realizata de medicul specialist medicina interna intervine de pilda in cazul bolnavilor cu boli sistemice (vasculite sistemice, boli autoimune, hipertensiune arterial, insuficienta cardiac cronica, pneumonie, astm bronsic, ulcer gastric, boli inflamatorii intestinale, stenoza, angina pectorala, colita acuta severa, tromboza venoasa profunda, endocardita infectioasa, stari febraile de etiologie necunoscuta).
De asemenea, medicul specialist in medicina interna evalueaza si trateaza bolnavii oncologici, realizeaza expertiza capacitatii de munca, putand recomanda investigatii specifice si realize un plan de recuperare a acestora.