Psihiatrie

Psihiatrie – este disciplina medicala care se ocupa cu preventia, diagnosticul si tratamentul tulburarilor psihice, interactionand cu alte ramuri medicale si discipline, precum: neurologia, psihologia, medicina interna. Interviul psihiatric presupune examinarea anamnestica complete a pacientului, investigarea functiilor cognitive, functiilor afective, comportamentului, functiilor executive si a personalitatii ca un tot unitar.

Spectrul tulburarilor psihice include: tulburari de afectivitate, precum: depresie, tulburare afectiva bipolara, tulburari cognitive – retard mental, dementa Alhzeimer, deliruri cronice, tulburari anxioase – atac de panica, tulburari de personalitate – tulburare obsesivo-compulsiva, tulburare borderline, tulburare schizotipala, tulburare disociala etc, tulburari psihotice precum schizophrenia, adictii (droguri, tutun, alcool, medicamente).

Examenul MMSE si GAFS – evaluare necesara incadrarii in grad de handicap

Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap Bucuresti este institutia la care se poate apela in scopul evaluarii medicale pentru incadrarea in grad de handicap. In ceea ce priveste procedura care trebuie desfasurata in acest sens, la dispozitia solicitantilor se afla urmatorul act normativ: Ordinul MMFPS nr. 2.298/2012 -cadru de evaluare a persoanelor adulte in vederea incadrarii in grad si tip de handicap, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 672, din 26 septembrie 2012. Cei interesati pot solicita urmatoarele:

  • incadrarea in grad si tip de handicap;
  • reevaluare in vederea obtinerii unui nou certificat de incadrare in grad si tip de handicap, in cazul persoanelor care au deja un astfel de document;
  • reevaluare dispusa de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) sau de catre Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
    Cei in masura sa efectueze evaluarile mentionate sunt:
  • asistentii sociali-evaluare sociala;
  • medicii de specialitate (medic specialist psihiatru, medic specialist neurolog)-evaluare medicala;
  • psihologii-evaluarea psihologica MMSE si GAFS
  • psihopedagogii, instructorii de educatie ori pedagogii de recuperare-evaluarea vocationala, a abilitatilor profesionale sau a nivelului de educatie;
  • psihologii, psihopedagogii, pedagogii de recuperare sau asistenti sociali-evaluarea abilitatilor si a nivelului de integrare sociala.

Pentru dosarele ce urmeaza a fi depuse catre Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap Bucuresti apare obligativitatea ca psihologul, medicul specialist psihiatru si medicul specialist neurolog sa evalueze functionarea pacientilor prin prisma a doua scale extrem de cunoscute:MMSE si GAFS.

MMSE (Mini Mental State Examination) este cel mai utilizat examen clinic standardizat de evaluare a deteriorarii cognitive, agreat de catre medicii psihiatri si neurologi. Poate fi solicitat atat ca preconditie pentru obtinerea aprobarii tratamentelor din partea Caselor de Sanatate cat si anterior depunerii dosarului de incadrare in grad de handicap.