Ortopedie
Este o ramuara medicala predominant chirurgicala, care se ocupa cu diagnosticul, tratamentul si recuperarea afectiunilor traumatice innascute sau dobandite ale aparatului locomotor. Ortopedia trateaza afectiunile sistemului osos si sistemului muscular (oase, articulatii, muschi, ligament, tendoane), consultul orthopedic implicand investigatii clinice si paraclinice (analize de laborator, investigatii radiologice, osteodensitometrie, rezonanta magnetica – RMN, tomografie computerizata – CT).
In sfera ortopediei intra o multitudine de afectiuni, de la cele care agreseaza coloana vertebrala si pana la cele care se localizeaza in regiunile periferice ale corpului (muschi, tendoane, articulatii etc.).
O situatie aparte ce se poate evidentia in urma unei consultatii de ortopedie este data de eventualele neplaceri aparute la nivelul unor componente extrem de sensibile ale aparatului locomotor: ligamentele. Acestea reprezinta structuri de legatura, contribuind la mentinerea articulatiilor prin legarea oaselor unul de celalalt. Sunt o forma de tesut conjunctiv, alcatuite din fascicule fibroase subtiri de colagen si elastina. In absenta ligamentelor, oasele s-ar putea cu usurinta disloca. Afectiuni ale ligamentelor precum luxatia sau entorsa pot provoca dureri similare cu cele ale unei fracturi.
Ligamente putem observa atat la nivelul abdomenului (mentin pozitia anumitor organe – ficat, uter si favorizeaza mobilitatea necesara modificarilor din timpul alimentatiei, digestiei si sarcinii) cat si in zona sanilor (constituite din fibre fine, sustin greutatea acestora). Fiecare tip de articulatie a organismului prezinta ligamente specializate. In zone articulare precum cea intervertebrala, a genunchiului si a soldului intalnim ligamente intrinseci/capsulare (portiuni din capsula articulara, ingrosate pentru consolidare). Cu rolul de a limita anumite tipuri de miscari, dispunem de ligamente extrinseci/accesorii (intero sau extero-capsulare).
Lezarea ligamentelor se produce atunci cand efectuam miscari bruste sau exagerate ale articulatiei. O consultatie de ortopedie ne ajuta sa depistam afectiuni ale ligamentelor si sa intervenim in timpul util, in scopul diminuarii sau inlaturarii disconfortului generat de acestea. Practicantii de fotbal, basketball, rugby, schi, gimnastica, arte martiale sunt mai predispusi la astfel de situatii neplacute. Pe de alta parte, spre exemplu, studiile arata ca ligamentele incrucisate (din regiunea genunchiului) ale femeilor sportive sau varstnicilor sunt mai fragile si prezinta un risc mai mare de traumatizare. Afectiuni specifice sunt: ruptura, microtraumatismele si traumatismele. Ultimele doua apar ca urmare a suprasolicitarii repetate si a ingrijirilor insuficiente si se manifesta ca alterari microscopice ale ligamentelor.
In opinia specialistilor care efectueaza consultatii de ortopedie, evitarea unor posibile afectiuni ale ligamentelor si mentinerea acestora la un nivel optim de functionare se realizeaza prin antrenament fizic, ce trebuie sa presupuna o incalzire corecta si, ulterior, o repriza de stretching. Pentru ca tesuturile sa devina mai elastice, mai pliabile si mai rezistente la solicitari, este necesara cresterea pre-antrenament a temperaturii din interiorul organismului. O hiposudoratie in timpul incalzirii denota ca temperatura corpului a scazut si, prin urmare, acesta incearca sa o compenseze. Se recomanda jogging-ul si plimbarile cu bicicleta pentru consolidarea ligamentelor. De asemenea, se presupune ca exercitiile cu greutati mici ar fi cea mai eficienta metoda de intretinere a acestor structuri. Astfel de exercitii solicita articulatiile iar ligamentele vor reactiona printr-o crestere a cantitatii de sange continut in fibrele de colagen, inmultind celulele si fibrele si, implicit, crescand rezistenta.
Patologii ale sistemului osos si articular
Alaturi de alte componente, oasele reprezinta acele structuri de importanta majora, in absenta carora functionarea corpului uman ar fi imposibila. Intreaga noastra capacitate de miscare este strict dependenta de sanatatea sistemului osos. Articulatiile, deloc de neglijat si ele, se prezinta ca niste formatiuni anatomice care unesc doua oase vecine. Rolul lor consta in contributia adusa la miscarea diferitor segmente ale corpului. Alcatuirea sistemului osos cuprinde: craniul, coloana vertebrala, toracele, pelvisul si oasele membrelor. Prin urmare, este esential sa acordam o atentie deosebita situatiilor ce pot favoriza aparitia diverselor patologii ale sistemului osos si articular. Ramura medicala in sfera careia sunt efectuate procedurile necesare depistarii, tratarii sau profilaxiei acestui tip de probleme poarta denumirea de „ortopedie”.
Existenta unui cabinet medical de ortopedie este o oportunitate pentru pacientii din perimetrul respectiv de a beneficia de analize efectuate de catre un ortoped cu experienta, capabil sa diagnosticheze corect patologiile sistemului osos si articular, urmand sa propuna cele mai eficiente solutii de tratament si recuperare.
Pe masura ce inaintam in varsta, rezistenta oaselor slabeste, acestea devenind fragile si predispuse la fracturi. Desi consolidarea lor are loc in copilarie se pare, totusi, ca oasele fragile nu intra in „firescul” procesului de imbatranire, in sensul ca la orice varsta ele pot fi antrenate pentru a-si mentine sanatatea. Cel mai frecvent intalnita afectiune pe care o putem asocia acestui proces este osteoporoza.
La nivel de simptome, se manifesta prin scaderea densitatii si deteriorarea structurii osoase (resorbtia depaseste ritmul de formare a tesutului osos iar acesta nu mai asimileaza cantitatile necesare de calciu si minerale). In cazul femeilor la care s-a instalat menopauza, riscul de aparitie este mult mai ridicat.
Pentru pacientii care acuza disconfort si durere in timpul mobilitatii, specialistul poate recomanda investigatiile relevante de tipul radiografiei, RMN-ului (Rezonanta Magnetica Nucleara), CT-ului (Computer Tomograf), scintigrafiei sau osteodensimetriei. Rezultatele acestora pot evidentia si alte patologii ale sistemului osos si articular, printre care si osteopetroza.
Se manifesta printr-o crestere excesiva si rigidizare a oaselor, cavitatea medulara devenind vulnerabila si atragand riscul de anemie si infectii. Venind in completarea listei, va descriem succint o serie de boli care afecteaza intr-o suficient de mare masura starea oaselor si articulatiilor noastre:
- osteomalacia – apare pe fondul carentei de calciu, vitamina D si minerale la varste adulte, intoxicatiei cu substante ca fluorul sau bifosfonatii sau reducerii nivelului de fosfor sanguin. In cazul copiilor si adolescentilor, echivalentul sau este rahitismul.
- artrita – presupune inflamarea uneia sau mai multor articulatii si poate lua mai multe forme: atrita septica (infectie la nivelul articulatiilor), osteoartrita (articulatii degenerate), artrita autoimuna;
- fibromialgia – afectiune cronica, privita ca un sindrom ce se manifesta prin durere si oboseala din cap pana in picioare. Poate fi doar tinuta sub control insa nu si vindecata.
- necroza avasculara – oasele se deterioreaza ca urmare a aportului insuficient de sange in zona soldului, gleznei, umarului si cotului;
- fascita plantara – apare ca inflamare a fasciei plantare, provocand durere a calcaiului si disconfort in timpul mersului pe jos, mai predispusi fiind cei care isi suprasolicita picioarele (dansatori, atleti etc.);
- osteogeneza imperfecta (boala oaselor fragile) – este data de incapacitatea genetica a organismului de a intari oasele, fapt care determina ruperea cu usurinta a acestora;
- displazia fibroasa – la nivelul anumitor celule observam formarea unui tip anormal de os fibros, acesta actionand la slabirea osului normal cu senzatie de durere si putand conduce pana la fracturare sau deformare osoasa;
- osteomielita – se instaleaza ca infectie osoasa, in urma contactului cu anumite bacterii. Infectia poate migra, prin sange, de la alte zone din corp catre oase. Se recunoaste prin simptome ca: stare generala de rau, durere, febra, frisoane, greata si oboseala.
In cadrul clinicii StandardMed Center, puteti vizita un medic specialist in ortopedie si primi recomandarile optime pentru ameliorarea starilor care decurg din prezenta uneia sau alteia dintre afectiunile mentionate. De regula, se combina tratamentul medicamentos cu o alimentatie echilibrata si antrenament fizic. Masura ultima la care se poate apela este interventia chirurgicala.